Voorjaarsschoonmaak 2012 (laptop uit elkaar)

Door Barleone op vrijdag 20 januari 2012 17:25 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 6.524

Is het herfst? Winter? Voorjaar? Ik weet het niet meer. Wat ik wel weet, is dat mijn laptop begon te brommen als hij het warm kreeg. Waarschijnlijk was dat de ventilator die wat teveel stof tussen zijn kiezen heeft gekregen tijdens de 3 jaar trouwe dienst. Kortom: hoog tijd voor een voorjaarsschoonmaak! En als ik dan toch bezig ben, kan ik meteen de processor (Intel C2D Merom T5550) vervangen voor een iets betere (T7250).

Omdat ik al een tijdje een handleiding klaar had liggen voor het inbouwen van mijn nieuwe (tweedehands) cpu, hoefde ik daar niet meer naar te zoeken. Voor de beeldvorming lees je hem mee kijk je plaatjes :P http://www.irisvista.com/...take-apart-notebook-1.htm. Rond tien uur 's avonds (beetje laat, maar ach waarom niet) had ik mijn laptop uit staan, en mijn bureau leeg.

Uit elkaar
Nu kan ik hier een lang verhaal ophangen over het uit elkaar halen van de laptop, maar dat kun je met een paar klikken, super eenvoudig terugzien in de zeer duidelijke handleiding. Kortweg: accu > toetsenbord > dvd > harddisk > wifi > geheugen > top cover > scherm > moederbord > videokaart > heatsink > processor. Alles één voor één verwijderd met ondertussen een gevecht met heul vaste mini-schroefjes (met loctite eraan o.i.d.) in combinatie met verkeerd gereedschap. Je raad het wel, van 22.00u werd het al snel middernacht voordat ik de processor in m'n vingers had. ;)

Nieuwe processor
Klaar om te beginnen met het echte werk. De vervangende processor opgezocht en die bleek nog vies te zijn, maar dat is geen probleem. Met een wattenstaafjes krijg je hem heel makkelijk schoon. Zo schoon zelfs dat ik met verbazing het spiegelende oppervlak nog eens extra goed bekeek, voordat ik hem in de socket legde. Wat is dat een mooi detail van zo'n processortje. Helaas moest er pasta op en dat heb ik maar gedaan met Arctic Silver 5, een heel klein bolletje in het midden. Taak #1 done. :)

Koeler schoonmaken
Nu was het de beurt aan de fan en de bijhorende ingang en uitgang. Met een droog schilderskwastje (nooit mee geverfd uiteraard!) alles netjes schoongepoetst en het hardnekkige stof op moeilijke plaatsen kreeg ik weg door hard te blazen (een busje lucht heb ik niet, ook geen luchtcompressor). Overigens was het wel handig dat de fan zelf, min of meer los zat. Daardoor kon ik hem uit zijn behuizing halen en heel goed schoonmaken. Nu alles schoon was heb ik het weer dichtgeschroefd.

Vervolgens het cpu-contactpunt van de heatsink schoongemaakt met wattenstaafjes en alcohol en daar ook een mini-druppel Arctic Silver op geplaatst in het midden. Dat spul vind zijn weg vanzelf wel over de heatspreader van de processor tijdens het aandrukken. Uitsmeren doe ik niet, want daar kun je luchtbelletjes mee creëren heb ik gelezen. Taak #2 done.

In elkaar zetten
Nu is het alleen nog de bedoeling om de laptop in elkaar te krijgen zonder onderdelen over te houden. In de omgekeerde volgorde heb ik de handleiding doorgenomen en dus stap voor stap alles weer terug ingebouwd. Wat mij bijzonder makkelijk afging eigenlijk. Onder meer omdat ik stap voor stap de schroefjes apart had gehouden en enkele aantekeningen had gemaakt in de handleiding. Bijvoorbeeld als ik iets tegenkwam wat ik los moest maken, terwijl de handleiding daar niet over repte. TIP dus: wees secuur, werk in de juiste volgorde, maak het jezelf makkelijk.

Een blik op de klok vertelde me dat het bijna 3 uur was. Toen ik naar de klok keek, kon ik dat beamen: het blik had gelijk. Ik moest alleen de accu nog in de laptop doen, voordat het spannende moment aanbrak. Zou hij het doen, en bovenal: was die processor écht compatible? Na nog een keer flink geschud te hebben met de laptop kon ik geen enkel rammeltje ontdekken, dus geen losse onderdelen en geen losse schroefjes.

Testen
Klaar om te testen. Met een druk op de knop startte mijn laptop op, en het eerste bootscherm verscheen, dat gaat goed. Vervolgens viel me op dat mijn media keys weer werkten, tof! Die hadden het kort geleden met 3 bijzonder harde shutdowns begeven.
(Je weet wel een slecht elektronisch apparaat doet weleens PETS! > uit).
Vervolgens kwam mijn vertrouwde Windows 7 inlogscherm tevoorschijn en na een inlog kreeg ik van Windows een melding dat ik even opnieuw moest opstarten om 'de wijzigingen door te voeren'. Nice! :*)

Na de herstart bleef er niets over van de herinnering aan de losse onderdelen. Alles was weer vanouds, alles werkte. En het brommen van de ventilator was ook verdwenen. Wat restte was een stresstest voor de koeler. Met Speccy op mijn 2e beeldscherm speelde ik 2 potjes Battlefield 2 op Wake Island (singleplayer mod met 63 bots). Mijn laptop raakte de 60 graden Celsius niet eens meer als ik het goed onthouden heb. O-) En idle tijdens het typen van dit bericht doet ie zo'n 40C. Een schril contrast met de 85C tijdens Battlefield met de vorige processor en de vuile koeler.

Eindstand :)
#1: schone koeler, frisse laptop!
#2: betere cpu, meer functies voor de toekomst.
#3: media keys werken weer naar behoren.

Confessions O-)
#1: slecht gereedschap gebruikt
#2: risicovol met vingers aan vitale onderdelen gezeten
#3: zonder wrist strap tegen staticiteit gewerkt

Q: Wat vinden jullie van deze blogpost? Opmerkingen en gerant graag melden, ik vind het zelf bijvoorbeeld teveel tekst, maar daar kwam ik pas achter na het submitten. Het staat er nu eenmaal. Prettig leesbaar of niet? Anders? Zegt u het maar.

Volgende: Firstpost - IE6 als tabblad in IE8 03-'11 Firstpost - IE6 als tabblad in IE8

Reacties


Door Tweakers user Hahn, vrijdag 20 januari 2012 17:43

Confessions O-)
#1: slecht gereedschap gebruikt
#2: risicovol met vingers aan vitale onderdelen gezeten
#3: zonder wrist strap tegen staticiteit gewerkt
Watch out, we got a badass over here!

Door Tweakers user Barleone, vrijdag 20 januari 2012 17:48

Hahn schreef op vrijdag 20 januari 2012 @ 17:43:
[...]
Watch out, we got a badass over here!
:D Het valt eigenlijk wel mee, ik ben gewoon erg voorzichtig geweest met alles. Die wrist strap is denk ik het ergst.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 januari 2012 18:59]


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 20 januari 2012 19:21

esd, who cares, 9 van de 10 keer gaat het goed, alleen met spul van anderen ben ik wel zo voorzichtig maar eigenlijk zitten die dingen veel te veel in de weg...

Door Tweakers user biertjuh?, vrijdag 20 januari 2012 19:21

ik werk alleen met een wrist strap op school omdat ze het daar verplichten

Door Tweakers user Aham brahmasmi, vrijdag 20 januari 2012 20:01

Een blik op de klok vertelde me dat het bijna 3 uur was. Toen ik naar de klok keek, kon ik dat beamen: het blik had gelijk.
Hehe, Herman Finkers humor. :)

Door Tweakers user mvdam, vrijdag 20 januari 2012 20:32

Leuke Blogpost, lekker geschreven, wel heb ik constant het idee gehad dat er nog wat op het punt stond om fout te gaan :)

Door Tweakers user Barleone, vrijdag 20 januari 2012 20:34

Ik maak de grappen voor Herman, © Barleone hoor! :+
mvdam schreef op vrijdag 20 januari 2012 @ 20:32:
Leuke Blogpost, lekker geschreven, wel heb ik constant het idee gehad dat er nog wat op het punt stond om fout te gaan :)
Ha, dat wordt dan mijn volgende blogpost misschien, getypt op mijn mobiel. :p

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 januari 2012 00:06]


Door Tweakers user Darkstone, zaterdag 21 januari 2012 15:00

Grappig. Ik heb toevallig gisteren mijn laptop eens opgeschoond. Stof uit de koeler gehaald, en nieuwe koelpasta erop. Wat in de praktijk inhoud dat je alles behalve het scherm er uit moet halen...

De winst, 10° onder load :)

Door Tweakers user redfox314, zondag 22 januari 2012 01:49

hm processor upgraden dacht ik ook te doen. Enkel kon ik 3 weken later mijn compacte 65W adapte(o?)r wel weggooien: was te zwak denk ik. De 90W adapter van de laptop van mijn vriendin werkte wel. Kan ook niks met mekaar te maken hebben want laptop en adapter zijn ondertussen al aardig op leeftijd maar toch ik vond het timeframe nogal verdacht.

Door Tweakers user Orian, zondag 22 januari 2012 11:35

Vaste minischroefjes heb ik hier ook gehad op mijn toshiba satellite. Uiteindelijk was de enige optie dat ding open (lees: kapot) boren met een electrische boormachine. Was niet open te krijgen op een gewone manier...

Door Tweakers user PcDealer, zondag 22 januari 2012 14:37

redfox314 schreef op zondag 22 januari 2012 @ 01:49:
hm processor upgraden dacht ik ook te doen. Enkel kon ik 3 weken later mijn compacte 65W adapte(o?)r wel weggooien: was te zwak denk ik.
Je moet dan ook controleren over de standaard laptop van de fabrikant in die serie bij een hogere processor ook een dikkere voeding levert.

Door Tweakers user sebastius, maandag 23 januari 2012 13:49

Leuke blog, volgende keer graag heel veel foto's er bij, dan is het nog interessanter voor iedereen!

Door Tweakers user Barleone, maandag 23 januari 2012 14:01

Zeer duidelijke foto's staan in de handleiding die ik heb gelinkt. Ik had niet echt tijd om foto's te maken. Door andere dingen werd ik opgehouden tot 10 uur 's avonds voordat ik kon beginnen aan de laptop. :-(

Reageren is niet meer mogelijk